Szukasz pomysłów na tanie potrawy? Dobrze trafiłeś! W poniższym wpisie znajdziesz przepisy na pyszne dania, do których przygotowania potrzebne będą tanie, ogólnodostępne produkty. Większość z nich kupisz w Lewiatanie, a aktualna gazetka promocyjna pozwoli Ci na spore oszczędności.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią

Składniki:

  • filet z kurczaka – 500 g,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma – po 1 łyżeczce,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • mąka – 1 łyżeczka,
  • makaron penne – 150 g,
  • por – 1 sztuka,
  • bulion – 125 ml,
  • cukinia – 1 sztuka,
  • czerwona papryka – 1 mała sztuka,
  • śmietanka 30% – 150 ml,
  • ser żółty – 5 łyżek.

Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, kurkumą oraz startym czosnkiem. Następnie obtaczamy kawałki kurczaka w mące.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i z powrotem wrzucamy do garnka.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Warzywa myjemy, pora oraz cukinię kroimy na półplasterki, paprykę w kosteczkę.

Na dużej patelni krótko obsmażamy kurczaka, a następnie przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wkładamy pora i mieszając podsmażamy przez ok. 2 minuty.

Wlewamy bulion i gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy cukinię oraz paprykę i smażymy wszystko przez 3 minuty, co chwilę mieszając.

Do warzyw dodajemy kurczaka, mieszamy i chwilę razem podgrzewamy. Następnie przekładamy do garnka z makaronem i mieszamy. Dodajemy śmietankę oraz żółty ser i wszystko dokładnie mieszamy.

Całość wkładamy do żaroodpornej formy i zapiekamy bez przykrycia przez około 15 minut.

Ciasto z jabłkami

Składniki:

  • masło – 240 g,
  • jajka  – 4 sztuki,
  • jabłka – 600 g,
  • mąka pszenna – 220 g,
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
  • cukier puder – 150 g,
  • cukier – 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

Masło kroimy w kostkę i ocieplamy w temperaturze pokojowej. Jajka również wyciągamy wcześniej z lodówki.

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek kroimy na cienkie kawałki.

Przygotowujemy kruszonkę: 2 łyżki masła zagniatamy z 3 łyżkami mąki i cukrem. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki i nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.

Masło ubijamy na białą i puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo żółtka i cukier puder cały czas dokładne i długo ubijając. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy do połączenia się składników.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ubitej masy. Powoli mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm.

Na wierzchu układamy jabłka i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przed około 40 minut.

Lewiatan gazetka promocyjna aktualna – kup produkty potrzebne do przygotowania powyższych dań w świetnej cenie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *