Zero waste to popularny trend, którego celem jest ograniczenie wyrzucanej żywności. Według danych Greenpeace Polska to jeden z krajów, który wyrzuca najwięcej jedzenia w Unii Europejskiej – zajmujemy niechlubne 5 miejsce w tym rankingu. Szacuje się, że marnujemy około 9 milionów ton jedzenia rocznie. W jaki sposób możemy przyczynić się do zmniejszenia tej liczby? I co z tym wspólnego ma Lewiatan gazetka? Sprawdź nasz tekst.
Planuj, zanim kupisz
Marnowanie i wyrzucanie jedzenia w większości przypadków jest efektem nieprzemyślanych zakupów. Spora część gotuje z dnia na dzień, nie robiąc tygodniowego menu, a już tym bardziej nie sprawdzając szafek przed pójściem na zakupy. A właśnie tę ostatnią rzecz warto robić. Zerknięcie do lodówki oraz szafek pozwoli ustalić Ci, co masz w domu oraz zastanowić się, jakie produkty musisz dokupić (i czy w ogóle musisz to robić), by przygotować obiad, wykorzystujący jak największą ilość produktów znajdujących się już w Twoim domu. W ten sposób zmniejszasz szansę na niewykorzystanie jedzenia, a tym samym oszczędzasz pieniądze.
Rób zakupy z listą w ręku
Ten punkt bezpośrednio łączy się z poprzednim. Po sprawdzeniu zawartości szafek i wybraniu dań, które przygotujesz w domu, musisz spisać to, co jest Ci potrzebne. Możesz zrobić to tradycyjną metodą – na kartce – lub wykorzystać w tym celu aplikację na telefon. Warto zajrzeć też do Lewiatan gazetka. Okazje tygodnia mogą podpowiedzieć Ci, jakie danie przygotować. To kolejny sposób na oszczędzanie, który warto wykorzystać, by zmniejszyć domowy budżet na jedzenie.
Zapisuj produkty, które wyrzucasz
Zepsuty owoc, przeterminowany jogurt czy napoczęte opakowanie serka – jeśli notorycznie zdarza Ci się wyrzucać żywność, postaraj się odkryć przyczynę marnotrawstwa. Jak to zrobić? Bardzo prosto – zapisuj przez miesiąc wszystkie artykuły spożywcze, które wyrzucasz. Po tym czasie przejrzyj listę i sprawdź, jakie produkty znalazły się najwyżej na tej liście. Spróbuj komponować więcej posiłków, które je wykorzystują, lub też staraj się ograniczyć kupowanie tego produktu.
Nie wyrzucaj – zamiast tego mroź lub rób przetwory
Nie masz ochoty zjeść truskawek? Wiesz, że zjesz całego chleba? Nie wyrzucaj, zamiast tego zamroź żywność. Mrożenie produktów to doskonały pomysł, by zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia. A ilość artykułów spożywczych, które możesz zamrozić, jest spora. Wymienić tutaj można chleb lub owoce, a także te mniej oczywiste rozwiązania, jak śmietana czy banany. Jeśli w Twojej kuchni zalegają sezonowe owoce lub warzywa, to zrób przetwory. To kolejny sposób pozwalający maksymalnie wykorzystać jedzenie. Sporym plusem przetworów jest też to, że będziesz mógł cieszyć się ich pysznym smakiem przez cały rok. Kompot z truskawek czy czereśni będzie doskonałym uzupełnieniem obiadu, a marynowane warzywa możesz postawić na stole w formie przystawki w czasie imprezy organizowanej w domu.